Ohlédnutí za MČR dorostenek v Bakově aneb 3 dny – 5 zápasů – tisíce emocí

13.09.2019 15:00

3 dny – 5 zápasů – tisíce emocí

V Bakově nad Jizerou jsme po dlouhých 20 letech hostili mistrovství ČR v národní házené, a to v kategorii dorostenek. Účastnicemi krom domácího celku byla děvčata z Žatce, Přeštic, Brna, Staré Vsi a Krčína.
Naše děvčata patřila mezi favoritky turnaje, neboť ze zimního mistrovství jsme si odvezli kov nejcennější – zlato.
Přípravy na turnaj probíhaly již několik týdnů před turnajem a šlo o značný boj s časem, ve kterém nám mimo vlastní lidské zdroje, značně pomohlo i město Bakov, a tak 20. 6., v den příjezdu účastníků bylo vše nachystané na tuto velkolepou podívanou.

Turnaj začal slavnostním nástupem družstev v choreografii vedenou hráčkami a hráči z přípravek a následně se dle zvyklostí chopil slova zástupce pořadatele, ředitel turnaje starosta města Bakov a Bývalý dlouholetý předseda oddílu. Po zaznění státní hymny a složení závodnického slibu všemi našimi děvčaty tak mohl turnaj započít.

Prvním soupeřem nám bylo papírově nejslabší družstvo, zástupce severní Moravy – Stará Ves nad Ondřejnicí. Naše dívky natěšené předvést před domácím publikem co možná nejlepší výkon, se do souboje vrhly naplno a fyzicky slabšího soupeře začaly ihned přehrávat. Po vydařeném poločase 15:5 jsme již začali šetřit síly na další zápasy, a soupeřky se začaly více prosazovat, přesto se však podařilo náskok navýšit. Konečné skóre 28:16 znamenalo první 2 body.

Odpolední zápas byl proti zástupci jižní Moravy, přímo z jejich hlavního města Brna, se kterým jsme se vždy tahali do poslední chvíle o výsledek zápasu. Tentokrát však díky znalosti soupeřovi hry Bakov osobní obranou eliminoval nejlepší útočnici a bez ní byla koncepce Brněnského útoku rozdupána na kousky. Dostali jsme se tak do pohodového poločasového vedení 11:5. A jelikož ani v druhém poločase nepřišla změna hry, navýšili jsme vedení opět ještě o 2 branky na příjemných 19:11. Páteční cíl byl tedy splněn, obě utkání bez ztráty kytičky a 4 body na našem účtu.

Teplé sobotní dopoledne zahájily domácí hráčky zápasem s dlouholetým rivalem z Žatce, se kterým se nám na mistrovských turnajích moc nedaří. Loňské MČR jsme prohráli smolně o 1 gól a v zimě nás remíza málem stála titul. Tentokrát jsme však vzali taktovku pevně do rukou, a i přes to, že padalo málo branek, jak bývá v tomto souboji zvykem, podařilo se Bakovu vybudovat slušný náskok 8:3. V druhém poločase se soupeřkám již střelecky dařilo lépe, ale ani tak se nepodařilo náskok zredukovat a Bakov tak zvítězil 16:11a vidina medaile se z čistě teoretické stala více než reálnou.

Sobotní odpoledne znamenalo jediné – přímý souboj o zlato se zatím také neporaženými Přešticemi. Obě tribuny i přistavený přístřešek praskaly ve švech jak Bakovskými a Přeštickými fanoušky, tak fanoušky bez zaujetí v tomto zápase, neboť bylo jasné, že zde půjde o vrchol turnaje. A také že ano. Od prvního hvizdu rozhodčích šlo o velmi emotivní utkání. Obě družstva byla velmi nervózní, což bylo vidět především na útočné hře, kdy bylo spousty ztracených nahrávek a chybných střel. Přesto však nečekaně, snad díky tak mohutné podpoře domácích fanoušků, si Bakov vypracovával náskok, a to až naproti tomuto soupeři nevídaný poločasový rozdíl 9:5, což však neznamenalo vzhledem ke kvalitě soupeře vůbec nic. Druhý poločas Přeštice svou hru přitvrdily, což se rozhodčí rozhodli připustit, což však pro Bakovské, vzrůstem podstatně drobnější dívky, byla značná nevýhoda. I tak se domácí dívky byly jako lvice a nepustili soupeře do sebemenšího úniku. V závěru po několika sporných rozhodnutích sudí byl zápas na emotivním maximu. V závěru za stavu 15:15, který by pro Bakov znamenal vzhledem k horšímu celkovému skóre „až“ druhé místo, měl Bakov balón v držení na obranné polovině zhruba 30s do konce. Byla zde tedy malá naděje, kterou však několika tvrdými zastavujícími zákroky, Přeštice doslova domlátili do země. Znamenalo to tedy pro oba soupeře 7 bodů, avšak pro Bakov již spíše nereálnou možnost získání zlata.

V neděli, jako úplně poslední zápas turnaje byl tak souboj Bakova s Krčínem o stříbro, a opět snad nikdo z Bakova si tento zápas nenechal ujít.  A ti co přišli, udělali opravdu dobře, neboť šlo o další neuvěřitelné utkání.
Bakovským se zpočátku dařilo Krčín přehrávat, a eliminovat většinu pokusů jejich nejlepší útočnice, zatím co náš útok bezpečně překonával jejich gólmanku. Zdálo se, že půjde o kontrolované utkání, když v poločase jsme měli náskok 15:9., avšak opak byl pravdou. V druhém poločase nastal obrovský střelecký výpadek domácích děvčat a soupeřky začaly nebezpečně dotahovat, až se nakonec chvílemi dostaly až do vedení. Krčínští byli tímto obratem nabuzeni, a tak se jim dařilo, na co sáhli. Domácí fanoušci však nenechali naše děvčata usnout a mohutným povzbuzováním vybudili celý tým k litému boji, díky čemuž se podařilo v závěru srovnat na remízový stav, pro nás dostačující a po výborném zákroku po téměř jisté šanci Krčína, ještě získat balón a utrhnout pro sebe plné 2 body za konečný stav 21:20.

Bakov si tak na domácí půdě urval pro sebe druhé místo a stříbrnou medaili, a prošel turnajem bez jediné porážky.
Všem hráčkám patří obrovské díky, a stejně tak obrovská gratulace za to, co na hřišti nechaly a jak skvěle na tomto turnaji reprezentovali svůj oddíl a své město.
Ještě větší díky pak putuje k všem fanouškům, bez kterých bychom takto určitě neuspěli, a kteří nás doslova protlačili turnajem svou podporou.

Sestava: Pilbauerová, Domácí – Bartoňová, Mikolášková, Vančurová, Veselá, Houdková – Nitschová (K), Balounová, Burianová, Syrová, Petřivá – Pánek, Maršík, Ďuračková