Finále Zimní ligy dorostenek 2019

20.03.2019 13:18

Bakovské házenkářky jsou MISTRYNĚ ČR

Dlouhých 99 let od založení házenkářského oddílu TJ Sokol Bakov nad Jizerou se čekalo na mistrovský titul v dívčí kategorii. V této dlouhé historii dosáhli na nejvyšší umístění pouze dorostenci v r. 1968 ještě jako Lokomotiva Bakov a starší žáci v r. 1999. Nyní se k nim o 20 let později připojují i dorostenky. Toto družstvo si v červnu na letním mistrovství vybojovalo 3. místo a v téměř nezměněné sestavě si sérií mistrovských turnajů zvaných Zimní Liga Mládeže dokráčela pro titul.

Prvním turnajem bylo čtvrtfinále v hale Praha – Spoje 17. 2., kde bylo cílem být do 4. místa a tedy postoupit, což byl v konkurenci pouze středočeského a východočeského kraje (1 družstvo) vcelku lehký úkol, vzhledem k suverénní pozici v oblasti.

Postup znamenal semifinále ve Staré Vsi nad Ondřejnicí 9. 3., kde jsme se spojili ještě s postupujícími ze severní a jižní Moravy. Zde již byly zápasy vyrovnanější, neboť účastníci byli převážně lídři daných oblastí. I zde, pouze s jedním menším zaváháním se podařilo uhájit postup z prvního místa a tím si zabezpečit postup do finále, a tedy i boj o titul mistrů ČR.

Finálový turnaj se konal hned následující víkend 16. – 17. 3. v Žatecké hale Sever jako dvoudenní turnaj za účasti 6 družstev – Přeštice a Tymákov (ZČ), Žatec (SČ), Bakov (St. Č), Brno (JM), Chropyně (SM) ve formě každý s každým.

Prvním soupeřem byl Bakovu domácí Žatec a tento ranní zápas pro nás nezačal moc dobře. Pravděpodobně ještě rozespalostí po velmi brzkém vstávání byl výkon našich děvčat značně rozpačitý v první půli a dostávali jsme laciné góly a na druhé straně končila většina střel na domácí gólmance. V poločase byl tak stav až děsivý 5:9 z našeho pohledu. Dívky však nic nevzdaly a do druhého poločasu se skvěle probraly a vyhecovaly a návrat do zápasu byl zde. 7 minut před koncem se podařilo soupeře dohnat a následně se i ujmout vedení. Na to se však vrátila smůla v podobě tyčí a výsledek byl opět na vážkách. Naštěstí se podařilo udržet na konečnou remízu 15:15, která zajistila první bod.

Dále nás čekal Tymákov a jako by se opakoval předchozí zápas. Opět velké problémy v prvním poločase, který jsme prohrály 5:8. avšak i zde se konal neskutečný comeback do zápasu a po nervózní koncovce jsme si 2 minuty před konečným hvizdem urvali výhru 13:12 a následně velmi zkušeně zbylý čas podrželi.

K poslednímu sobotnímu zápasu jsme nastoupili proti Chropyni. Toto družstvo bylo složeno převážně ze starších žaček a byl to tedy papírově slabší soupeř. Přesto šlo o pěkný zápas, ve kterém jsme zvítězili 12:7.

V neděli ráno nás čekal doposud neporažený Draken Brno, a jednalo se tedy o jakési pomyslné finále ve finále. Zápas byl vyrovnaný a především naší obraně chvíli trvalo, než se přizpůsobila hernímu stylu moravského celku, který byl velmi rozdílný od všech ostatních. Hru, a především střelbu z dálky, se zpočátku nedařilo eliminovat, naštěstí i našim děvčatům se vpředu střelecky dařilo, a tak jsme po vyhraném poločasu 9:7 dotáhli zápas do vítězného konce za stavu 16:13 a již jen jediný zápas nás dělil od titulu.

Posledním soupeřem byly favorizované Přeštice a cílem, který by nám zajistil prvenství, byla alespoň remíza.
Nešlo přehlédnout, že Přeštice hrají ve větší pohodě, neboť pozitivní ani negativní výsledek by pro ně nic nezměnil, zato našim děvčatům šlo o hodně. Stejně tak se na kvalitě hry promítla již značná únava po 2 dnech hraní. Poločas skončil těsným vedením soupeře 5:4. A nezbývalo než sebrat veškeré zbylé síly a vydolovat z druhého poločasu maximum. Zde se projevilo obrovské srdce, touha a následně i zkušenost Bakovských hráček. V čase 15:24 se podařilo dorovnat na 9:9, a přesně v tom momentě naše obrana zamknula bránu a zahodila klíč dostatečně daleko. Soupeřovy útoky dopadaly na tvrdou zeď a po několika pokusech, se podařilo vybojovat obraně balón a s ledovým klidem si vzájemnými nahrávkami počkat na závěrečný hvizd bez větších rizik. Remíza byla na světě a Bakov se tak mohl poprvé v historii radovat z mistryň ČR.

Za tímto úspěchem stojí hodně dřiny a obětí ze strany hráček i trenérů, za což jim patří nezměrné díky. Velkou roli v tomto hraje i fakt, že téměř celá základní sestava nastupuje i v II. lize žen, kde hráčky získávají mnoho zkušeností.

Nyní nezbývá než neusnout na vavřínech, nepolevit ani v jarní části přípravy a zopakovat tento obrovský úspěch i v letním Mistrovství ČR, které se bude konat na domácí půdě v Bakově nad Jizerou ve dnech 21. - 23.6, kde pevně věříme, že nás kupředu požene nejen vlastní motivace, ale i hojné zástupy z řad fanoušků.

Finálová sestava:
E. Pilbauerová – A. Kovářová, B. Vančurová, M. Bartoňová, S. Mikolášková, M. Houdková – T. Nitschová (K 28), A. Balounová (26), V. Burianová (10), V. Syrová (1), B. Petřivá – L. Pánek, V. Maršík, G. Ďuračková, O. Bartoň

Národní házené a Bakovským Dorostenkám obzvlášť

ZDAR!!!                                                                                                                                                     L. Pánek

Výsledky jsou dostupné zde...